Coretan BoWo Coretan BoWo Coretan BoWo: Kenapa Harus Mayat Yang Dijadikan Pengantin

Tuesday, November 5, 2013

Kenapa Harus Mayat Yang Dijadikan Pengantin

Empat orang dilaporkan telah dipenjarakan kerana menggali mayat-mayat untuk dijual sebagai pengantin wanita, dalam apa yang mereka namakan sebagai tradisi perkahwinan hantu, dimana lelaki tunggal yang meninggal dikubur bersama mayat seorang wanita sebagai jodohnya di akhirat.
Perkawinan hantu sudah semakin jarang, namun masih diamalkan oleh beberapa keluarga yang anak lelakinya meninggal dunia sebelum sempat kawin. Biasanya persoalan ini diluluskan antara kedua keluarga dari yang meninggal. Tapi Xian Evening News melaporkan, kumpulan empat orang itu mencuri beberapa mayat wanita dan setelah memandikannya, mereka menipu data perubatan dari orang yang meninggal dan menjualnya dengan harga yang tinggi.

Mahkamah di Wilayah Shaanxi mengganjar keempat orang itu dengan hukuman penjara antara 28 hingga 32 bulan dan berkata mereka memanfaatkan “tradisi buruk” perkahwinan hantu di beberapa kawasan Shaanxi dan di Wilayah Shanxi yang bersebelahan. Dan terdapat sebuah laporan yang mengatakan keempat orang yang telah dijadikan tersangka mendapatkan keuntungan 240,000 yuan dari hasil penjualan 10 mayat. Ini memang kejadian yang sangat sangat tidak wajar dan semoga kejadian ini terulang lagi. Sumber Dairishare
tanda tangan

Ditulis Oleh : Coretan BoWo ~ Berbagi ilmu

Christian angkouw Terimakasih telah membaca artikel tentang : Kenapa Harus Mayat Yang Dijadikan Pengantin . Semoga dapat memberikan hal yang positif bagi anda.

:: Coretan BoWo ::

Note :
~ Berikanlah komentar dengan kata-kata yang baik dan sopan.
~ Dilarang mencantumkan link yang berbau negatif.